Vilken växelriktare ska man välja?
En växelriktare har som huvuduppgift att omvandla likström som solcellerna producerar till växelström som används i huset. Förutom ett flertal fabrikat att välja mellan finns det olika typer av växelriktare där funktionaliteten skiljer sig åt. De tre vanligaste typerna är strängväxelriktare, växelriktare med optimerare och hybridväxelriktare.
En strängväxelriktare (namnet kommer ifrån att man kopplar solpaneler i seriekopplade “strängar”) är det vanligaste och ofta det mest kostnadseffektiva valet, medan en växelriktare med optimerare ofta är en bra lösning om panelerna ska fördelas på ett tak med många vinklar och lutningar eller om de är utsatta för skugga. Om du planerar att investera i batterier, nu eller under de närmaste åren, rekommenderas en hybridväxelriktare som är förberedd för inkoppling av batterier.
Beroende på modell och effekt kommer växelriktare i olika storlek. Ofta är de ungefär samma storlek som en mindre resväska. Den här modellen från Fronius är på 7 kW. Typisk placering är på väggen i ett garage, i en källare eller utomhus (om modellen tillåter).
Växelriktaren är i regel den komponent som behöver underhållas först i ett solcellssystem. En växelriktare har vanligtvis en livslängd på mellan 10 och 20 år medan garantitiderna normalt sett ligger på mellan 5 och 12 år.
När man väljer storlek på växelriktaren är det vanligt att man underdimensionerar växelriktaren i förhållande till solcellspanelerna. Solpaneler kommer av olika skäl väldigt sällan upp i sin maxproduktion vilket gör att det lönar sig att välja en mindre och billigare växelriktare. Om solcellspanelerna exempelvis har en toppeffekt på 10 kW, så är det vanligt att man har en växelriktare med en kapacitet på mellan 8-9 kW — alltså en underdimensionering på mellan 10 och 20%.
Om du vill läsa mer om växelriktare finns en längre genomgång på bloggen.
Läs mer: Vilka solpaneler ska man välja?